Cinefòrum Dones Cineastes (Cicle Primavera 2022)

Nou trimestre de CINEFÒRUM DONES CINEASTES a l’Ateneu Roig (Carrer Torrent d’en Vidalet, 32-34). Com sempre intentarem programar una sèrie de pel·lícules variades en l’àmbit geogràfic, cronològic, estil i sensibilitat, però totes coincidents que estan dirigides per dones cineastes, que són pel·lícules molt interessants i que mereixen ser reivindicades. Les projeccions són divendres a les 20:00, a VOSE i amb taquilla externa. Organitza Crónicas Kinoki i amb la presentació de Raúl Ruiz Serna.


Divendres, 22 d’abril a les 20:00 – Alas (Krylya/Wings, 1966) de Larisa Shepitko (URSS)

Una aviadora que ha estat una heroïna de guerra no s’adapta a la seva vida civil, amb la seva família i la feina… Drama sensible i ple de detalls que sorprèn per la maduresa emocional i narrativa de la llavors jove Larisa Shepitko, que amb el seu segon llargmetratge, ja mostrava costures de gran cineasta, amb una sensibilitat especial per les càrregues psicològiques de les seves protagonistes.


Divendres, 13 de maig a les 20:00 – La Estación de las Mujeres (Parched, 2016) de Leena Yadav (India)

Tragicomèdia dramàtica sobre unes dones que viuen en un llogaret rural de l’Índia i han d’enfrontar-se a totes les pressions de la societat patriarcal i les seves violències, amb les úniques armes del suport mutu i l’amistat entre elles. Una pel·lícula agredolça però vitalista sobre la necessitat de l’alliberament femení i de la sororitat com a element revolucionari i transformador. Una pel·lícula emocionant i atrevida que va generar un fort impacte al seu propi país.

Ho podeu apuntar al vostre calendari aquí.


Divendres, 27 de maig a les 20:00 – La noche de las mujeres (Onna bakari no yoru, 1961) de Kinuyo Tanaka (Japón)

No podem ser conscients de la importància històrica de Kinuyo Tanaka, una actriu superestrella del cinema clàssic japonès que va treballar amb els grans mestres del cinema nipó. Va ser a més la primera dona a dirigir pel·lícules de ficció al Japó, per a la qual cosa es va trobar molta resistència. Com a directora té una carrera curta, només 6 pel·lícules, però molt interessant, totes són de notable alt i sota el prisma de l’efectisme del melodrama, tractava temes candents i arriscats que afectaven especialment les dones japoneses.
En aquest cas, tracta sobre l’efecte que va tenir la prohibició de la prostitució en les dones que l’exercien: els ajuts estatals, els prejudicis a què s’enfrontaven, les dificultats per crear una nova vida, el risc de la pobresa i el rebuig social… sorprèn la sinceritat i el realisme amb què tracta un tema que encara avui crea debat i divisió.

Ho podeu apuntar al vostre calendari aquí.


Divendres, 10 de juny a les 20:00 – Peau de peche (1929) de Marie Epstein i Jean Benoit-Levy (França)

La vida d’un nen que busca ser estimat i que troba el seu lloc quan és obligat a viure al camp. Pel·lícula silent co-dirigida per Marie Epstein, germana del gran Jean Epstein, i que va co-dirigir algunes pel·lícules molt interessants al costat de Jean Benoit-Levy. Peau de peche és una pel·lícula sensible i amb encant, que barreja un estil naturalista amb elements puntuals avantguardistes, cosa que dóna com a resultat una pel·lícula fresca, agradable de veure, amb molts detalls interessants i amb una història senzilla però emocionant.

Ho podeu apuntar al vostre calendari aquí.


Divendres, 1 de Juliol de 20:00 – Papusza (2013) de Joanna Kos-Krauze i Krzysztof Krauze (Polonia)

Papusza és la història de la primera poetessa gitana als països de l’est, i com el seu art va afectar la seva vida i com van reaccionar els seus congèneres. Pel·lícula intensa, amb un gran valor històric i etnogràfic, ambienta amb cura i detall la vida dels gitanos dels països de l’est durant gran part del segle XX. Té a més una bellíssima fotografia en blanc i negre. I reflecteix el dany que poden fer les tradicions patriarcals repressores a la independència i la realització de les dones, i més en societats tancades. Una trama molt interessant amb una cinematografia excel·lent.

Ho pots apuntar al vostre calendari aquí.

Deixa un comentari