Exposició DONES CINEASTES. REBELS AMB CAUSA.

Dones cineastes. Rebels amb causa és un projecte que neix en el si de l’Ateneu Roig de Gràcia amb l’objectiu de fer visible el paper de la dona en una professió altament masculinitzada, com tants altres oficis que històricament han gaudit de prestigi social: la direcció de cinema.

I és que la direcció de cinema, per una banda, s’ha associat popularment amb l’autoria de l’obra cinematogràfica; quan en realitat la seva producció és col·lectiva per naturalesa. I, per altra banda, les persones que ocupen aquest càrrec solen dur a terme tasques visibles, productives, i prendre decisions d’estesa repercussió, la qual cosa els concedeix quelcom d’únic i intransferible: poder. En una societat patriarcal i heterosexista, i una indústria que gaudeix d’un respecte social probablement desmesurat, qui havia d’apropiar-se d’una cadira com aquesta, si no era un home?

Doncs hi ha moltíssimes dones que ho han aconseguit. La majoria procedents de classes econòmicament afavorides, això sí. Però ni tan sols elles s’han salvat de la invisibilització com a artistes.

Tot i que durant les dues últimes dècades el nombre de dones cineastes s’ha multiplicat de forma sorprenent, i que avui dia a ningú no li estranya veure el nom d’una dona ocupant el càrrec de directora als crèdits, com a societat ens trobem molt lluny d’assolir uns nivells de paritat en aquesta posició de treball. Les estadístiques són encara més desesperançadores si fem un cop d’ull als premis dels festivals de cinema més prestigiosos: les premiades en són una il·lustre minoria.

En definitiva, la història ha convertit l’anormalitat en habitual. I la tradició cinematogràfica no es pot entendre sense l’aportació de les dones cineastes, així com l’actualitat cinematogràfica és incomprensible sense la tasca de les moltes cineastes que dirigeixen pel·lícules i sèries de televisió.

El projecte Dones cineastes. Rebels amb causa, justament, vol homenatjar totes aquestes cineastes que, durant els més de cent anys d’història del cinema, han transgredit barreres que semblaven infranquejables per ocupar la cadira de direcció.

D’entre les moltíssimes dones que han dirigit cinema, la iniciativa donarà a conèixer, a través d’aquesta exposició (que s’inicia aquí, però continua al blog) i diverses activitats complementàries, 100 noms, 100 cares, 100 històries de vida, amb tots els seus èxits i fracassos… i sobretot, tot el que han aportat al setè art. No volíem perdre de vista, però, el qüestionament del prestigi social de la pròpia posició de direcció, i el seu difícil accés, no només per part d’aquelles llegides com a dones, sinó també per part d’aquelles que no han encaixat en l’estructura binària tradicional dels gèneres, les persones amb diversitat funcional, les racialitzades o les pobres.

Blog dones cineastes: https://rebelsambcausa.wordpress.com/

Llistat de dones cineastes de l’exposició, amb accés a més informació, fotografies, fotogrames i vídeos de cadascuna de les cineastes, clicant al nom: https://rebelsambcausa.wordpress.com/les-100-cineastes/

Iniciativa: Ateneu Roig de Gràcia
Organització i comunicació: Mireia Chavarria i Raúl Ruiz Serna
Contingut: Raúl Ruiz Serna
Disseny gràfic: Cristina Font
Correcció i edició: Goretti Cajide, Magalí Serra i Mireia Chavarria

Deja un comentario